Kategorier
Okategoriserade

Underhållsplaner ger många fördelar 

Vad, när, hur? Dessa tre frågor utgör ofta grunden då det kommer till underhållsplaner och det handlar också om att svaren på dessa frågor ger enorma fördelar till fastighetsägare och BRF:er. Med rätt underhållsplan så kan man spara pengar, man kan spara en massa tid och man kan skapa en sund ekonomi både för stunden och långt in i framtiden. Underhållsplaner är ett viktigt verktyg som man, helt enkelt, måste ha i verktygslådan om man äger fastigheter. 

Fastigheterna i exempelvis en BRF är, utan tvekan och väldigt givet, de största ekonomiska tillgångarna man har. En fastighet kräver emellertid underhåll och det handlar dessutom om en massa rum, detaljer och bostäder som samtliga faller under samma flagg. 

Negligeras underhållet så faller värdet på fastigheten och detta kan dessutom gå ganska fort. Genom underhållsplaner så skapas en situation där man vet vad som ska göras, när det ska ske – och hur mycket det ska kosta. Vad, när, hur – exakt som texten inleddes med. 

Underhållsplaner minimerar risken för akuta skador 

En underhållsplan blir en slags långsiktig checklista där man hela tiden kan följa en prioriteringslista. När är det dags att byta taket – och hur hög blir den kostnaden? Hur länge håller ventilationen – och hur mycket kommer ett byte att kosta? När ska tvättstugan renoveras – och så vidare? 

De mer akuta åtgärderna prioriteras, åtgärdas och bockas av. Detta gör att de akuta skadorna kan undvikas och att man genom detta också sparar en massa pengar. En BRF kan, genom en skräddarsydd underhållsplan, hela tiden ligga steget före genom att vidta åtgärder innan problem växer sig stora och blir dyra att hantera. 

Detta är den stora fördelen med underhållsplaner. Man kör bilen och bestämmer själv riktningen för resan snarare än att sitta i baksätet och hoppas på det bästa. Akuta skador och akuta kostnader kan vara extremt onödiga då de flesta faktiskt kan undvikas genom en mer gedigen underhållsplan.